Horticultura terapèutica

Punt Eco i l’Associació ECOSUMA realitzem horticultura terapèutica per grups amb necessitats específiques. Un tècnic acompanya el grup al llarg del cicle de cultiu proposant activitats entorn l’horticultura atenent a les necessitats específiques de cada individu.

En què consisteix?

L’horticultura terapèutica és el nom que es dóna al procés d’utilitzar l’horticultura, les plantes i el seu cultiu per ajudar en el desenvolupament dels individus.

El contacte amb la terra, les plantes i les dinàmiques vitals de l’hort tenen múltiples efectes que aporten beneficis en la millora de l’estat general de salut.

Beneficis que aporta

L’Horticultura Terapèutica és un procés que integra múltiples beneficis a nivell físic, psicològic, cognitiu i social.

Molts beneficis físics estan relacionats amb l’exposició regular a la llum solar, la qual cosa afavoreix la síntesi de vitamina D, regula els cicles de son i d’apetit, estimula la circulació sanguina i afavoreix la transpiració. També s’estimula la mobilitat i la psicomotricitat, així com es treballen cadenes musculars concretes i es desenvolupa força i elasticitat en músculs i articulacions.

La generació d’il·lusió i l’estimulació de la responsabilitat, la disminució de l’estrès i l’ansietat i el desenvolupament de l’autoestima, la satisfacció i la confiança en un mateix són alguns dels beneficis psicològics que aporta l’Horticultura Terapèutica als seus practicants.

Els beneficis a nivell cognitiu són l’estimulació de la memòria, l’augment de la capacitat de concentració i atenció, així com l’estimulació de l’aprenentatge significatiu i l’aplicació pràctica de nous coneixements.

A nivell social alguns dels beneficis que aporta l’horticultura terapèutica són l’augment de la participació i interacció social, la millora de la cohesió de grup i l’estímul de patrons saludables en les relacions.

A qui va dirigida?

L’Horticultura Terapèutica s’acostuma a practicar en grup, tot i que també es pot realitzar de forma individual. Se’n poden beneficiar:

  • Tant adults com infants amb discapacitats físiques, psicològiques i de desenvolupament.
  • Persones que es recuperen d’una malaltia o lesió.
  • Persones que desitgen millorar la seva qualitat de vida, com malalts crònics.
  • Persones en rehabilitació psicològica i sociolaboral.

Col·lectius que han participat amb nosaltres

  • Agrupa’t, Agrupació de Persones entorn les Addiccions als Tòxics
  • Associació de malalts i familiars d’ictus de Lleida, AMILL
  • Federació d’entitats per a la Salut de LLeida, FeSalut
  • Associació de familiars de malalts d’Alzheimer
  • Associació Parkinson de les Terres de Lleida
  • ASPID
  • UEC Lleida (Formació i valors)

Si vols seguir l’actualitat de les entitats participants i les sessions, connecta’t al nostre blog: hortsterapeutics.blogspot.com.es04

IMG_2248

08